22-03-2018 - Fotos innivaci Cerdanya d'ahir 22 mar
28-03-2018 - Randonee per la parroquia d'Encamp
26-03-2018


Descripci d'una setmana d'esqui als Alps de Kyngen

1er. Dia Fagerfjellet ( intent )
Ser el nostre primer contacte amb les neus rtiques
Aquesta terra ens acull amb una forta nevada. Sort d'aix dons porten un any molt sec i la neu escasseja. Degut a que el perill d'allaus es marcat ( nivell 3 ) decidim intentar un cosa facileta i comenar-nos a familiaritzar amb el terreny. Ens calcem els esquis al costat del mar i enfilem per dins d'un bosc de bedolls. Costa obrir traa dons hi ha mes de mig metre de neu nova.
Sortim del bosc i enfilem la suau i llarga pala que puja al cim. A la cota 550 decidim tirar avall. Neva molt i la visibilitat es molt reduda.
En el descens tenim un bon ensurt dons ens cau un allau al final de la pala abans d'entrar al bosc. Per sort no va passar res.
Entrem al bosc i gaudim d'una neu pols fins a mitja cuixa fins arribar al cotxe de nou.

Segon dia Russelvfjellet 794 m. (Intent )
Tot el dia anterior i la nit ultima ha estat nevant amb intensitat. La meteo per avui no es massa bona. El parte d'allaus es pitjor 3-4. Tothom que et trobes en aquest pas et demana prudncia. Et diu que tot est molt perills. Es nota que la neu forma part del seu medi perqu et donen tot tipus de detalls.
Desprs d'analitzar el panorama decidim anar a un cim del nord de la pennsula de Lyngen que te uns pendents suaus ( 25 graus ). El Russelvfjellet.
Deixem el cotxe al costat de la platja i ens calcem els esquis.
Comencem per una amplia vall orientada al nord. Ens costa obrir traa dons hi 60-80 cm de neu.El temps es assoleiat amb nvols cada vegada mes abundants.
La vall va girant poc a poc cap a l'est fins a situar-se al coll sud del Russelvfjellet. Quan anem a encarar la pala sud final se'ns tira a sobre la boira i comena a nevar intensament. Es el tpic temps d'aquesta zona on passem del sol a la neu en qesti de minuts. Desprs d'esperar un quart d'hora i veure que el temps no millora decidim tirar avall. El descens es per una neu pols un pel humida fins on comena el bosc. All el temps es torna obrir i acaben desapareixen el nvols. Aix ho aprofitem per tornar remuntar cap el modest cim del Haesafjellet (550 m ). Arribem dalt i fa un fred que pela (-9) amb un vent moderat que fa que la sensaci de fred sigui molt mes intensa. Posem pells i fugim per unes suaus pales nord que ens tornen al punt de sortida.

3er. Kavringtinden (1289 m )

La meteo per aquest dia tampoc es bona. Marquen "cloudy" tot el dia. Curiosament el dia s'aixeca assoleiat amb nvols alts per que deixen passar el sol. Aqu el sol encara que vagi molt baix, escalfa.
Anem cap a Lyngseidet i deixem al cotxe al final de les cases de poble. Enfilem per un molt bonic cam que transcorre per unes torrenteres ben colgades de neu fins un repl on es troba la cabana Shihytta des d'on es divisa una fantstica vista del fiord aix com del Kavringtinden i del Rornestinden.
Remuntem per una successi de terrasses deixant el Cam del Rornestinden a la nostra dreta.
A partir d'all comena una interminable serie de voltes maries (30-40-50 ? ) per el llom del Kavringtinden fins que arribem a l'avantcim.
A partir d'all ens calcem els grampons i per una senzilla per espectacular aresta arribem al cim.
El descens el fem per el mateix lloc dons la pala E que baixa directament del cim es veu massa carregada i amb moltes possibilitats que se'n vagi avall.
El descens es increble. Una neu pols que sembla que no portis ni esquis. Llstima d'algun "taur" que hi havia en alguns punts que ens feien fotre unes bones castanyes.
La resta del descens seguia sent una neu pols fantstica sent especialment "delicis" el tros del.bosc i el torrent
Desprs de 6 hores tornem a arribar al cotxe amb el esquis als peus.

Quart dia.Rornestiden (1041 )

La meteo anuncia bon temps per curiosament el dia s'aixeca tapat amb alguna nevadeta. A mes han pujat el nivell d'allaus a 4. En aquesta situaci decidim anar cap al mateix lloc del dia anterior dons ja coneixem el terreny. A mes la meteo anuncia que el temps cap a les 14-15 s'obrir.
Seguim el mateix itinerari del dia anterior i quan arribem al plat girem cap al W i en un lleuger descens arribem al refugi de Rorneshytta. Un refugi lliure en un estat fantstic
All ens refugiem del mal temps a l'espera de l'anunciada millora.
Desprs d'hora i mitja i veient que el temps no millora decidim tornar avall.
El descens es el mateix que el del dia anterior i amb una neu igual de bona.

Cinqu dia. Fastdalstinden ( 1275 m )

Sens dubte el millor dia i un dia per recordar.
Aquest vegada la meteo no falla. Anuncia bon temps i aix va ser. Bon temps vol dir sol i absncia total de vent per un fred que pelava -8 a la sortida.i -12 al cim
Sortim molt a prop del poble de Rottenvik. L'itinerari comena per un tallafoc fora dret que ens fa guanyar alada rpidament i d'on ja tenim una magnifica perspectiva del fiord.
La pendent es torna mes suau i es va endinsant cap un circ al sud del Fastdalstinden. El paratge es maravellos. El llac Rottenvikvatnet amb l'Stinden i l'Store Kjostinden tancat el circ.
A partir d'all tornem agafar alada en direcci N fins arribar al llom final. All girem al W per una suaus pendents que recorden molt el nostre Puigpedrs fins que arribem al cim.
La vista des el cim es senzillament espectacular. Al E el fiord i les muntanyes que estan ja al continent. A l'altre banda el circ que tanquen l'Istinden i l'Store Kjostinden amb les seves geleres. Al fons al S el Kavringtinden que havien fet el dia anterior.
Encara ens queda el millor. El descens fins al circ es amb una neu senzillament espectacular. Una neu que sembla sucre i que fa que sembli que estiguis flotant.
Al arribar al fons del circ em de remar una bona estona ( de fet alguna gent es torna a posar pells ) fins afrontar el descens final per el tallafoc del mati on la neu havia transformat i va convertir aquest tro final en un descens molt tcnic.

Sis dia. Stetinden ( 920 m )

Un altre.cop la meteo ens mig enganya. La previsi era bona amb sol y alguns nvols. La realitat es que el dia s'aixeca tapat amb nevades intermitents i una mica de vent.
Tot i amb aix decidim anar a fer el que tenem previst. Sortim una vegada mes amb el esquis arran de platja. Anem remuntant cap a l'E per el tpic bosc de bedolls. Al principi el pendent es molt suau, per a mida que el bosc s'acaba el pendent es mes dret.
Al cap d'una hora i mitja arribem a un precis circ que queda tancat a la seva vessant S per l'Stetinden.
Fem una mirada enrrera i tenim una magnifica vista del fiord encaixonada entre mig de la vall per on em pujat. De postal.
A partir d'aqu l'itinerari gira cap SW on s'enfila fent una quantes llaades fins el coll. El temps va empitjorant per sembla que de moment la visibilitat es prou bona com per fer el cim.
Com que hi ha trossos glaats decidim posar ganivetes per no trobar-nos el "marron" mes munt. En 3/4 hora fent una quantes voltes maries per una pala no massa exigent arribem a dalt el cim.
All traiem pells, fem a la foto de rigor i avall que fa baixada. Fot un fred que pela -10 per aquesta vegada amb vent.
Iniciem el descens per una pala no massa exigent. Trossos de 30 graus per una neu prou bona encara que a estones ens apareixen plaques de gel a sota que ens desestabilitzen.
Arribem al coll i aqu iniciem un altre descens de somni, petant pales amb una neu pols molt bona que anava millorant a mida que anvem baixant fins que arribem de nou al bosc on podem gaudir de la millor neu de la jornada fins la mateixa lnia de la platja.

En definitiva una setmana on tot i que el temps no ha sigut tot el bo que un voldria, les esquiades i les vistes han sigut excepcionals.
Sens dubte un lloc d'obligada visita per a qualsevol esquiador de muntanya


 


Al bosc pujant cap el Fagerfjellet
Al fons l'allau que varem provocar

Sortida cap el Russelvfjellet

El tou de neu era consierable i costava obrir traa


El mal temps se'ns ha tirat a sobre i tirem avall

Remuntant cap el Haesafjellet

Remuntant cap el Haesafjellet amb el Russelvfjellet al fons

Vistes cap al fiord des dalt del Haesafjellet

Baixant del Haesafjellet amb el Russelvfjellet al fons

Sortint cap el Kavringtinden

El Kavringtinden i el Rornestinden al fons

Vista cap al fiord des la cabana Shihytta

Aresta final del cim

Autor: Victors
 
  Comentaris:
No és pot reproduir la informació d'aquesta pàgina (texots i fotos) sense l'autorització dels autors o administrador de la web.
© www.esquidemuntanya.com contacte
2017 - 2018
Moltes gràcies
5a CronoNúria
21 de gener
Unió Excurcionista Vic
Trace
Catalana

7 Gener
Les Angles
Cronoescalada
Vall de Boí

13 Gener
C.E.A.R
Sprint Vall de Boí
14 Gener
C.E.A.R
Vertical GrandValira Àliga
10 de febrer
Soldeu Esquí Club
Certescans
11 de febrer
Agrupació Científico-Excursionista de Mataró
Núria-Puigmal-Núria
18 de març
Centre Excursionista de Terrassa
54a Cursa UEC Bassiero
  25 de març
U.E.Catalunya Bcn
2a Esquella de la lluna
30 de març
C.Alpí Vall del Segadell i C.P.Queralbs-Núria
40 Travessa Ransol - La Serrera
1 d'Abril
Soldeu Esquí Club
9na Crono Era Pujada
1 d'abril - C.E.Aran