Història per compartir

Qualsevol història té un inici, i aquesta arrenca l'any 1979, quan tres companys afeccionats a l'excursionisme hivernal amb esquís, s'embranquen en la tasca de divulgar aquesta activitat en franca expansió a casa nostra, en aquell moment sense publicacions especifiques sobre el nostre Pirineu, tret d'algun article aparegut en butlletins excursionistes.

Aquests agosarats, érem l'Enric Font, en Xavier Gregori i en Josep M. Sala. Dos de nosaltres encara anem fent dins aquesta especialitat esportiva cada cop més tecnificada, mentre que el malaurat Enric, ens deixà l'any 82, víctima d'una allau a l'Himàlaia, mentre assolia el cim del Manaslu de 8.156 metres. Tot i la commoció, encara es varen editar dos col·leccions més que estaven a mig acabar, i en sortir publicades aquestes, deixàrem de fer-ne de noves, encara que de les més demanades, se'n reeditaren més enllà del 1984.

La pèrdua del company inspirador de l'idea, l'augment de costos (les primeres fitxes eren plastificades i dins d'un sobre), i la falta d'espai al magatzem del distribuïdor, acabaren de fer-nos desistir de seguir endavant. Transcorreguts sis anys des de l'aparició dels primers 16 itineraris de Fitxa Esquí, la col·lecció acabà relatant 86 excursions. Algunes d'elles inèdites per l'època, avui en dia han esdevingut clàssiques.

La pensada de fer una fitxa amb cada una de les rutes hivernals que anàvem fent els tres junts o per separat, sorgí de la necessitat d'omplir el buit informatiu existent, i inspirats per un recull de fitxes sobre l'esquí de muntanya als Alps italians (Monografia esci/alpinística), publicat l'any 1971, per la Federació Italiana d'Sport Invernal (FISI, Milano). Encara que les dos publicacions compartien la mateixa idea de divulgar la practica de l'excursionisme hivernal amb esquís, la gran diferencia fou que en el cas de la Fitxa Esquí, era una edició autofinançada.


Volem agraïr a en F. Xavier Gregori el poder compartir les fitxes amb vosaltres.

 
 
Clica per ampliar l'index

No és pot reproduir la informació d'aquesta pàgina (texots i fotos) sense l'autorització dels autors o administrador de la web.
© www.esquidemuntanya.com contacte
Moltes gràcies
59è Ral.li CEC
8a Crono Era Pujada
8 i 9 Abril
C.E.Aran
Centre Excursionista de Catalunya
Open Vall de Boí
17 i 18 de Desembre
C.E.A.R
4a CronoNúria
31 de desembre
Unió Excurcionista Vic
Traça Catalana
8 de gener
Association Sport Montagne Cerdagne Capcir
1a Esquella de la lluna
11 de Febrer
C.Alpí Vall del Segadell i C.P.Queralbs-Núria
Traça Muga
12 de Febrer
U.Exc.Urgellenca
Open Vall Fosca
18 de Febrer
C.E.P.S.
53a Cursa UEC Bassiero
  19 de març
U.E.C. Bcn
Cronoescalada
GrandValira

1 d'abril
Soldeu Esquí Club
39 Travessa Ransol - La Serrera
2 d'Abril
Soldeu Esquí Club
Núria-Puigmal-Núria
2 d'Abril
Centre Excursionista de Terrassa