12-01-2020 - Mortiers des de Camporells-Formiguera (Capcir)
14-01-2020 - La mnia-Peas Blancas-Punta de las Puertas
12-01-2020


Sortim dissabte des de la Pradera d'Ordesa, direcci al refugi de Griz, mentalizats de fer un porteig de 9 km fins als claus de Soaso. Es pot apurar i calar-se els esqus entre les Grades de Soaso i la cascada de la Cua de Cavall, per per pujar els claus de Soaso, totalment nets, millor no fer-ho amb les botes d'esqu. Els esqu noms es poden tornar a posar cap a la cota 2.100, al senyal d'allaus, a tocar ja del refugi (de fet, es podia arribar al refugi amb unes trekking qualsevol). Descarreguem al refugi i fet un cimet de tarda, la Serra Custdia (2.520), amb neu molt dura. Fins a la Collada sup. de Griz s'arriba sense problemes, per d'all al cim, i amb el sol tan baix, la neu est com una pedra; els que progressen amb grampons van molt ms gils i rpids que els que opten per les ganivetes. Descens de supervivncia.

L'endem sortim del refugi amb les ganivetes posades. Neu molt dura. La majoria de gent opta per sortir a peu amb grampons; noms tres cordades amb esqus. Seguim la via normal al Perdut sense gaires dificultats, amb llargs flanquejos, fins a la cota 2.800, al caos de blocs, on voregem pel sud el Cilindre, per una faixa molt evident i de poc pendent. A la que el sol apareix, la neu de seguida millora i permet un bon progrs. Completem el flanqueig en lleuger ascens, fins a la cota 2.900. Aqu el grup es divideix, uns al Pic Occ. de la Cascada (3.100), per una rampa evident, molt suau i sostinguda, i uns altres fins al Marbor (3.250), superant l'embut i el pannetone final sense ms problemes i amb bona neu.

De cara al descens la neu ha millorat sensiblement, i es baixa en fora bones condicions fins al refugi. Recollim i cap abaix. Treiem esqu a la cota 2.100, i en comptes de baixar pels claus, agafem el cam de les zetes (grampons imprescindibles), el que ens permet baixar esquiant des de la segona corba (cota 1.900), impulsar-nos pel planell i arribar fins a l'inici de les Grades de Soaso. Potser hem apurat una mica, i algun esqu se'ns ha desgraciat, amb el que haurem de pensar en reposar-lo aviat per uns HAGAN.
 


Planell del Circ de Soaso

Claus de Soaso

Tram final a la Serra Custdia des de la Collada Sup. de Griz

Flanqueig sota el Cilindre

Marbor des del Pic Occ. de la Cascada

Perdut

Darreres pales abans d'arribar de nou al refugi
Autor: Tinku 6000
 
  Comentaris:
No és pot reproduir la informació d'aquesta pàgina (texots i fotos) sense l'autorització dels autors o administrador de la web.
© www.esquidemuntanya.com contacte